Utrecht - Korte Nieuwstraat 8
2015.0914a
De uitbreiding van Huize Molenaar in Korte Nieuwstraat 8.
Antwoord van H. Schinkel op de vraag van het UDS of mevrouw M.J. Uckerman in 1925 een winkel begonnen kan zijn in Korte Nieuwstraat 8, toen al eigendom van Huize Molenaar.
Eerst wordt een reactie gegeven op de vraag in welk pand Huize Molenaar in 1892 begonnen is.


Het nummer aan de Hamburgerstraat weet ik niet. Misschien heeft het archief van de KvK informatie over de “kokerij” zoals dat toen heette.
Als het jaar van aankoop van Korte Nieuwstraat 6 staat mij bij, niet 1900 maar 1904. Wel weet ik uit de mond van Mej. Greet Molenaar dat haar vader, Jacob Molenaar, het pand Korte Nieuwstraat 8 in 1918 erbij kocht. Door alle economische verwikkelingen is pand 8 pas in 1948 ingrijpend verbouwd. Toen is o.a. de betonnen kelder onder het achterhuis van 8 gemaakt, de keuken daarboven en daarboven weer het betonnen appartement van Mej. Molenaar, ultramodern voor die tijd, waar zij nog jaren heeft gewoond (tot 1977). Ook werden daarbij in het voorhuis herentoiletten gemaakt en werd wat toen heette, de lounge gemaakt. Dit is de ruimte aan de voorgevel (architect: een neef van de familie Molenaar, de heer Janzen).
Het kan zeer goed dat het voorhuis verhuurd is geweest tot omstreeks die tijd aan een kunstatelier. De woning boven het appartement van Mej. Molenaar (dus in het achterhuis) was verhuurd aan een familie Rijnberk. Van 1918 tot 1948 was de tuin van Huize Molenaar begrensd tot een muur ter hoogte van het schuurtje. Die muur werd gesloopt en verkreeg Huize Molenaar vrije toegang tot de Hofpoort. Eerst was die beperkt door het kleine deurtje dat je nu nog ziet in de tuin staande links. Mogelijk bij de verbouwing in 1948 is die muur gesloopt, waarschijnlijk echter al veel eerder, meteen in 1918? Tot 1948 heeft Mej. Molenaar gewoond in wat later mijn studentenkamer zou worden, kamer tweede verdieping, twee ramen voorgevel noord. Haar broer bewoonde de ruimten boven de tuinkamer, met zijn eerste echtgenote, Mw. Molenaar-Koning, omgekomen bij een treinbeschieting in de oorlog, op weg naar Limburg. Tweede echtgenote Mw. Molenaar Hoogland. Zelf overleed hij aan de gevolgen van maagbloedingen, ook omstreeks 1948.